Stedentrip Bilbao: Wat te doen, bezienswaardigheden en tips

Gepubliceerd op 21 maart 2024 om 13:18

Op reis naar Bilbao voor een stedentrip, wij zeggen, ja doen! Deze unieke en grootste stad van Baskenland heeft veel te bieden voor een weekendje weg of langer. De stad heeft een prachtige mengelmoes van historische en moderne gebouwen. Bilbao is in haar geval vooral bekend om haar moderne bouwstijlen, denk hierbij aan het wereldberoemde Guggenheim museum wat aan de rivier de Nervión ligt. 

Bilbao zelf word doorkruist door de rivier de Nervión, wat aan de rivier, naast het Guggenheim museum nog veel meer bezienswaardigheden kent. De stad zelf kent ongeveer 350.000 inwoners, maar met het volledige stedelijk gebied kent Bilbao 1 miljoen mensen. De Basken noemen Bilbao in het Baskisch "Bilbo" en de rivier Nervión "Ibaizabal", grappig om te weten toch! 

Een andere vorm van een bezienswaardigheid is dat Bilbao aan 1 van de pelgrimsroutes ligt naar Santiago de Compostela. De kans bestaat dus dat je pelgrimsreizigers tegen komt tijdens je vakantie.

De omgeving van Bilbao is vooral groen omgeven door bossen, prachtige stranden en steile kliffen aan zee. Ook zeker een aanrader om eens lekker uit te waaien tijdens je reis. 

Zoals eerder gezegd, Bilbao is een unieke en prachtige stad voor een stedentrip, maar ook zeker geschikt om als startpunt te gebruiken voor een rondreis door Baskenland en noord Spanje.

We bespreken in deze blog de belangrijkste bezienswaardigheden, maar uiteraard nog veel meer, bekijk hieronder de inhoudsopgave voor een duidelijk overzicht.

Wij hopen jou veel lees en inspiratie plezier te geven, misschien is Bilbao wel jouw volgend stedentrip avontuur. 

Inhoudsopgave:

  1. De geschiedenis van Bilbao
  2. Bezienswaardigheden in de stad Bilbao
  3. Bezienswaardigheden directe omgeving Bilbao
  4. Eten en drinken in Bilbao
  5. Klimaat en het weer in Bilbao
  6. Hoe kom je in Bilbao van uit Nederland
  7. De beste hotels in Bilbao
  8. Impressie video Bilbao
  9. Handige links

#1 De geschiedenis van Bilbao

Als Bilbao op je verlanglijstje staat voor een vakantie of stedentrip, dan is een stukje geschiedenis een leuk weetje over de stad. Als je kijkt naar de geschiedenis van de stad, dan is de stad eigenlijk historisch gezien nog helemaal niet zo oud. De stad is op 15 juni 1300 gesticht en kreeg toen ook officieel de naam Bilbao. De Baskische schrijfwijze is Bilbo en officieel erkent, maar in de praktijk word de naam Bilbo zelden gebruikt door de Basken. 

Men is er nog steeds niet over uit waar de naam Bilbao vandaan komt. De Spaans taligen zeggen dat het om een verbastering van de Spaanse woorden "bel vado" gaat, wat goede oversteek betekend. De Basken zelf zeggen dat het afstamt van de Baskische woorden "bi albo", wat betekend, twee oevers. Het verhaal van de twee oevers klinken mij persoonlijk wel betrouwbaar, de rivier de Nervión doorkruist immers wel de stad. Waar de waarheid ligt omtrent de afkomst van de naam Bilbao, niemand die het echt weet. 

Rond 1318 werd de San Antonbrug voor het eerst in gebruik genomen, in die tijd de eerste brug die de twee oevers van de rivier de Nervión met elkaar verbond. Deze brug is vandaag de dag nog steeds te bewonderen, begrijpelijk dat deze brug ontzettend veel historische waarde heeft voor de stad.

Puente de San Antón - San Antonbrug

Begin 15e eeuw kende de stad ongeveer 3000 inwoners, dus eigenlijk nog steeds een kleine stad in vergelijking met andere Europese steden. Rond 1511 begon de haven van Bilbao wel steeds belangrijker te worden voor de export van wol, onder andere naar Antwerpen. 

In de 18e en 19e eeuw begon de bevolking van de stad te groeien, maar door verschillende oorlogen had het eigenlijk nooit echt de kans gehad om de stat uit te breiden. Rond het jaar 1900 besloot men een nieuwe wijk aan te leggen, met de naam "Ensanche de Abando". Deze wijk is tegenwoordig het huidige centrum met de naam "Distrito de Abando".

De 20e eeuw was voor Bilbao ook niet echt een succes te noemen, diverse oorlogen en overstromingen teisterde de stad. 

Het succes van Bilbao begint rond de 21e eeuw, dus historisch gezien vrij recent. Na de economische crisis van de jaren 90 besloot men dat de stad leefbaarder en moderner moest worden. Van een kille havenstad is deze in tientallen jaren omgetoverd tot een moderne en gezellige stad. Metrolijnen en een spoorverbinding werd er aangelegd. Het Guggenheim museum en het concertgebouw Palacio Euskalduna werden uit de grond gestampt. Stuk voor stuk toppers die de stad uiteindelijk op de kaart gezet hebben. 

Verdere modernisering van de stad zijn onder andere, veel groen en parken, ondergrondse parkeerplaatsen, sporthallen en buiten accommodaties. Dit alles om het industriële karakter van de stad om te zetten in een moderne uitstraling, leefbaar en geschikt is voor toerisme en recreatie. 

Tot zover een stukje geschiedenis van de prachtige stad Bilbao.

Treinstation Bilbao - Abando

#2 Bezienswaardigheden in de stad Bilbao

En ja, die zijn er genoeg, van historische tot en met zeer moderne. We nemen je graag mee naar in totaal 13 bezienswaardigheden, uiteraard de bekende, maar ook zeker de minder bekende. 

In ieder geval, historie en moderne tijd gaan hand in hand samen in Bilbao, daarom is de stad ook zo gevarieerd en uniek. 

Wil je alle bezienswaardigheden van Bilbao zien? Dan is een stedentrip van 1 a 2 dagen voldoende.

1. Het Guggenheim museum 

Eerlijk is eerlijk, als je van moderne kunst en moderne gebouwen houd, dan staat het Guggenheim museum wel op nummer 1. Van de drie wereldberoemde Guggenheim musea's staat er dus ook 1 in Bilbao, de andere twee staan in New York en Venetië. Voor wat betreft de moderne kunst zijn deze musea's de belangrijkste ter wereld. 

Het museum is gericht op moderne kunst, waaronder van Pablo Picasso, Salvador Dalí en Andy Warhol worden er kunstwerken getoond. En als je van bijzondere gebouwen houd, het Guggenheim museum is op zichzelf al een kunstwerk. 

Het is mogelijk om samen met een gids een rondleiding te doen, uiteraard kun je ook zelfstandig alles bezichtigen. Een rondleiding duurt ongeveer 2 uur, maar daarna kun je indien je dat nog wil zelfstandig het Guggenheim museum bezoeken. 

Wanneer je geen zin hebt om een entreekaartje te kopen, een wandeling rond het gebouw is gratis en ook daar zijn diverse kunstwerken te bewonderen. 

Na de opening in 1997 heeft het Guggenheim museum een flinke positieve boost gegeven aan de stad Bilbao. Denk hierbij aan een grotere naamsbekendheid en meer toeristen. Het effect op de stad was zo positief dat dit het Bilbao-effect genoemd wordt. 

Doe je Bilbao aan voor een road of stedentrip, deze bezienswaardigheid hoort op je bucketlist te staan tijdens je vakantie. 

2. Bloemen puppy van Bilbao

Buiten naast het Guggenheim museum vind je de "bloemen puppy van Bilbao". Al heb je niets met moderne kunst, maar ik denk dat dit project door de meesten wel gewaardeerd wordt. 

Dit bloemen kunstwerk stelt een "West Highland white terrier" hond voor en is in 1992 ontworpen door de Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons. 

Het kunstwerk zelf is 12 meter hoog, wat op zichzelf al indrukwekkend hoog is. Verder is het opgebouwd uit ongeveer 70.000 levende bloemen en halen hun voeding onder andere uit 25.000 kilo aarde. Deze aarde wordt middels een stalen frame omhoog gehouden en de bloemen worden middels een ingebouwd irrigatiesysteem van water voorzien. 

Ben je in Bilbao en heb je even de tijd? Dan mag je deze bezienswaardigheid niet missen. 

3. Casco Viejo - de oude stadskern

Leuk, gezellig, maar compact en klein, dat is in een notendop de oude binnenstad van Bilbao. 

De naam Casco Viejo betekend in het Spaans ook letterlijk "Oude stad", maar is tegelijkertijd ook de naam van een wijk in de oude stadskern. 

De wijk Casco Viejo valt op door zijn vele kleurrijke gebouwen, de vele balkonnetjes en niet te vergeten de vele traditionele pinchos barretjes

Er zijn twee populaire pleinen in de binnenstad van Bilbao, ook wel plaza's genoemd. Als eerste "Plaza Nueva", een mooi vierkant plein met onder de gebouwen prachtige galerij bogen. Je vind daar diverse barretjes en restaurants, een aanrader als jij je honger of dorst wilt lessen. 

Het tweede plein is het Miguel Unamuno Plaza, een niet al te groot plein, maar bekend om zijn brede lange en steile trap wat leidt naar het Etxebarriapark. (het moderne gedeelte van Bilbao)

Tevens zijn er nog een divers aantal kerken en kathedralen te bewonderen, sommigen zijn gratis te bezichtigen of anders voor een klein bedrag. 

4. Bezoek de versmarkt "Mercado de la Ribera"

Persoonlijk is dit wel een favoriet van mij, dagelijks worden hier vers brood, vis, vlees, groente en fruit aangeboden. Daarnaast zijn er vele kleine eettentjes te vinden waar je onder andere de bekende pinxtos kunt nuttigen, of uiteraard mee nemen. 

Deze historische overdekte markthal is van zichzelf al bijzonder en uniek genoeg. Het betreft een combinatie van historische bebouwing met moderne uitbouw, dit aan de rivier de Nervion. En ja, wat je binnen besteld, bijvoorbeeld de veel aangeboden pinxtos, kun je op het overdekte terras van de markthal, aan de rivierzijde nuttigen. Je hebt hier een prachtig uitzicht over de Nervion en de opvallende gekleurde huizen aan de overzijde van de rivier. 

5. Bezoek de spin "Maman" 

Wanneer je buiten een wandeling maakt rond het Guggenheim museum, dan komt je zeer waarschijnlijke deze 10 meter hoge spin tegen.

Dit kunstwerk wat gemaakt is door Louise Bourgeois en heeft de naam Maman gekregen, wat vertaald vanuit het Frans "mamma of moeder" betekend. 

Het verhaal achter de spin is wel een bijzondere. In de buik van de spin zitten 32 eitjes, wat van onderaf goed te zien is. De moeder spin zal er alles aan doen om haar eitjes te beschermen en uit te laten komen. De kunstenares heeft deze spin als eerbetoon aan haar vroeg overleden moeder ontworpen. 

Soortgelijke spinnen van dezelfde kunstenares zijn ook te vinden in Stockholm, Ottawa, Zürich, Hamburg en Mexico Stad.

De Maman van Bilbao is ook van bovenaf de brug Puente de La Salve goed te bewonderen. 

6. Funicular de Artxanda geeft je uitzicht over de stad

Wil je een mooi uitzicht over de stad Bilbao ervaren, dan mag je de Funicular de Artxanda niet overslaan. 

Vanuit het centrum is er een kabeltram die je brengt op een prachtig uitzichtpunt op de top van de berg Artxanda. Op een hoogte van 250 meter heb je een mooi uitzicht over de stad, ook zie je bij helder weer de groene omgeving en de omliggende bergen. 

Als de kabeltram niet rijd dan kun je te voet de berg beklimmen, maar reken op zeker een uur eer je boven bent. 

Ben je eenmaal boven, dan heb je naast het uitzicht ook nog een mooi park en diverse eetgelegenheden. 

7. Doña Casilda de Iturrizar Park

Wanneer je in hartje Bilbao even de rust en het groen wilt vinden, dan is het stadspark "Doña Casilda de Iturrizar Park" een fijne gelegenheid. 

Het park ligt in het centrum en gedeeltelijk aan de rivier de Nervion en is via diverse kanten goed te bereiken. 

Je vind er veel vijvers met fonteinen, groen, ornamenten, standbeelden en pegola's.

Vanuit dit park kun je op loopafstand ook naar het stadion San Mamés, mogelijk voor een volgende bezienswaardigheid. 

8. Het San Mamés stadion, zeker de moeite waard 

Of je nu wel of geen voetballiefhebber bent, dit immense stadion ligt tegen het centrum van Bilbao aan en is op zich al een bezienswaardigheid. 

Het San Mamés stadion is op loopafstand van het centrum makkelijk te bereiken. Ook ligt het stadion en het prachtige stadspark "Doña Casilda de Iturrizar Park" op loopafstand van elkaar. Je kunt hier dus een mooie combinatie van maken.

Het stadion is ook te bezichtigen met een gids, voor de voetballiefhebber zeker een must do.

9. Wandel langs of bezoek de historische kathedralen van Bilbao

Wanneer je van historische oude gebouwen houd, dan zijn de kathedralen van Bilbao de moeite waard om eens langs te wandelen of zelfs van binnen te bewonderen.

Het mooie aan deze kerken zijn dat ze in verschillende tijden en dus bouwstijlen zijn gebouwd. 

De vier meest uitspringende kathedralen zijn de Catedral de Santiago de Bilbao, Iglesia San Jose, Iglesia de Sagrado Corazón en de Iglesia de San Nicolas.

De meest bekende vanwege de pelgrimsroute is wel de Catedral de Santiago de Bilbao.

10. Voor de kunstliefhebber "Museo de Bellas Artes de Bilbao"

Als men aan kunst en Bilbao denkt, dan zal het merendeel aan het Guggenheim museum denken, maar er is meer, het "Museo de Bellas Artes de Bilbao".

Dit tweede grootste kunstmuseum van Baskenland, toont ongeveer 8000 werken. Van vele schilderijen tot en met beeldhouwwerken, grafische kunstwerken en meer. 

De werken zijn van de 12e eeuw tot hedendaags, de collectie is dus zeer breed te noemen.

Het museum is te vinden in het "Doña Casilda de Iturrizar Park", dit kan een leuke combinatie zijn.

11. Pelgrimskerk Basílica de Begoña

Deze kerk hebben we niet benoemd in de bezienswaardigheid van de kathedralen, dat is het ook niet. Het is een pelgrimskerk en eentje die toch wel apart genoemd mag worden.

De pelgrimskerk Basílica de Begoña stamt uit de 16e eeuw en ligt op een heuvel in de wijk Casco Viejo, een wijk in het oude stadscentrum.

Vanuit het oude stadscentrum is er een leuke route te nemen om bij de pelgrimskerk uit te komen. Vanaf het Plaza Miguel de Unamuno, wat in het hart van het historische centrum ligt, neem je de stijle trappen "Calzadas de Mallona". Daar aangekomen zal je Basílica de Begoña al snel kunnen zien.

12. Naar het theater "Teatro Arriaga Bilbao"

Weer een bijzonder gebouw, het Arriaga theater.

Het theater is gebouwd in 1890, maar heeft de looks dat het nog wel ouder kan zijn. Het is gebouwd in neo-barokke stijl door architect Joaquín Rucoba. 

De naam "Arriaga Teatro" komt van de componist Juan Crisostomo de Arriaga. Hij werd ook wel de Spaanse Mozart genoemd, op zijn 13e schreef hij zijn eerste opera, helaas stierf hij heel jong, op 20 jarige leeftijd aan tuberculose. 

13. Bewandel de Zubizuri voetgangersbrug van Bilbao

Wanneer je per voet de Nervión rivier wilt oversteken, kies dan zeker voor de Zubizuri voetgangersbrug. Deze brug is ontworpen en gebouwd tussen 1994 en 1997 en speciaal bedoeld voor enkel voetgangers. 

Wat betekend Zubizuri, nou heel simpel, in het Baskisch "Witte brug". 

De brug is in mijn ogen modern en mooi, maar helaas bracht de voetgangersbrug ook veel leed met zich mee.

Een groot gedeelte van het voetpad op de brug zijn van glazen stenen. Deze glazen stenen zorgde bij nat weer voor gladheid en dus ook vaak voor valpartijen. Daarnaast braken de stenen dusdanig vaak dat het kostenplaatje van deze brug jaarlijks behoorlijk opliep. In tien jaar tijd kosten enkel de reparaties van de glazen stenen, meer dan 250.000 euro.

In de afgelopen jaren is het voetpad van de brug opgeknapt en veilig om over heen te lopen. 

#3 Bezienswaardigheden directe omgeving Bilbao

Uiteraard is in de directe omgeving van Bilbao ook veel te doen en te bewonderen. Sommige bezienswaardigheden zijn met het openbaar vervoer goed te doen, anders kan het met een taxi of met eigen vervoer. 

Hier een zestal leuke bezienswaardigheden in de buurt van Bilbao. 

1. De brug "Puente de Vizcaya" oftewel Vizcayabrug

De twee vissersdorpjes Getxo en Portugalete word gescheiden door de rivier de Nervión. Maar een oude indrukwekkende zweefbrug verbind deze twee dorpen met elkaar. Dit prachtige exemplaar ligt op ongeveer 10 kilometer van het centrum van Bilbao vandaan.

De Vizcayabrug is gebouwd tussen 1887 en 1893, in dat laatste jaar is deze in gebruik genomen. 

Elke 8 minuten vertrekt er een zweefgondel met maximaal 6 auto's, fietsers en voetgangers.

Als je de foto's bekijkt dan begrijp je vast waarom ik indrukwekkend zeg. Alles bij elkaar heeft het er voor gezorgd dat de zweefbrug in 2006 op de UNESCO werelderfgoedlijst is vermeld.

2. Bezoek het schiereiland "San Juan de Gaztelugatxe"

Wil je één van de meest populaire bezienswaardigheden van Baskenland bewonderen? Het kleine eiland San Juan de Gaztelugatxe ligt op ongeveer 3 kwartier rijden van Bilbao. Het eiland is voornamelijk bekend door de hitserie "Game of Thrones", vanwege de opnames die daar zijn gemaakt. 

Het eiland ligt dicht voor de kust en is met een stenen brug te bereiken. Op het eiland zelf is een gelijknamige klooster (kerk) te vinden. 

De betekenis van San Juan de Gaztelugatxe is in het Baskisch "kasteelrots", het behoort bij het vissersdorpje Bermeo. Bovenop de berg heb je een prachtig uitzicht over de Golf van Biskaje.

Je kunt het schiereiland gratis bezoeken, maar om de drukke bezoekersaantallen te reguleren dien je vooraf een tijd ticket te reserveren. Dit kun je gratis doen via deze officiële website.

3. Met de metro naar het strand

Wanneer jij je stedentrip in Bilbao graag wil combineren met een bezoek aan het strand, dan is dat met de metro vanuit de stad heel goed te doen. Wanneer je op zoek bent naar prachtige uitgerekte stranden, stap dan uit op de haltes Plentzia, Getxo of Sopela. Vanuit daar is het maar een paar minuten lopen voor wat zon, zee en strand. 

Op zich klinkt het logisch, maar houd er rekening mee dat op mooie dagen in het weekend het een stuk drukker is op de stranden. Veel locals uit de omgeving en dus ook de stad Bilbao bezoeken de populaire stranden in de buurt.

4. Combineer Bilbao met de stad San Sebastian

Zeker wanneer je eigen vervoer hebt en je hebt Bilbao en haar directe omgeving al aardig verkend, dan is een stedentrip combinatie met de stad San Sebastian zeker een aanrader.

San Sebastian is een badplaats in het noorden van Baskenland, en ligt aan de Golf van Biskaje. De prachtige "stads" stranden van de stad liggen in een baai voor de stad en direct aan de Golf van Biskaje. 

Naast dat is er natuurlijk veel meer te bewonderen, de stad kent behoorlijk wat bezienswaardigheden die de moeite waard zijn.

Naast dat je er uitstekend kunt eten in de vele restaurants en kleinere gelegenheden, kent de stad ook vele historische gebouwen. Dus wanneer jij je stedentrip in Bilbao wilt combineren, is dit zeker geen gek idee. 

5. Maak een trip langs de Baskische kust

Wanneer je wat langer de tijd hebt is een roadtrip langs de Baskische kust een must do! Je kunt bijvoorbeeld van Bilbao naar San Sebastian de kust verkennen. Als je echt de kustroute aanhoud is deze ongeveer 150 km lang. 

Een aantal bijzondere plekken zijn bijvoorbeeld het vissersdorpje Lekeitio en het strand Itzurun in Zumaia. Itzurun strand is bekend vanwege zijn zeer unieke kliffen en de opnames daar voor de hitserie Game of Thrones.

Uiteraard zijn er nog vele andere prachtige plekken en bezienswaardigheden, maar daar zal een aparte blog voor geschreven worden.

6. Natuurreservaat Urdaibai

Op ongeveer een half uurtje rijden van Bilbao ligt het natuurpark Urdaibai. Het natuurreservaat is dermate groot, dat het officieel onder twee dorpen valt, namelijk Mundaka en Gernika.

Officieel word het natuurreservaat Urdaibai een biosfeerreservaat genoemd. Het betekend min of meer dat er een belangrijke bio diversiteit is van verschillende dieren in een natuur landschap wat afhankelijk is van de monding van de zee. 

Wanneer je van vogel spotten houd dan is "Urdaibai Bird Center" de perfecte locatie. Je leer hier van alles over de vogels die er leven en vanuit de uitkijkpost kun je zelf de vogels spotten. 

#4 Eten en drinken in Bilbao

Bilbao staat bekend vanwege zijn excellente keuken, uiteraard net zoals vele andere Spaanse steden en regio's. Waar Bilbao in uitspringt zijn toch de visgerechten en schelpdieren. 

De stad kent vele restaurant maar ook een groot aantal restaurants met Michelin sterren. De stad kent heus 11 restaurants met Michelin sterren, uiteraard hoef je daar niet perse heen om Bilbao / Baskische keuken te genieten. Daarnaast zijn er natuurlijk ook talrijke lokale Baskische eetgelegenheden, waar je op een terrasje kunt zitten en of je aankoop mee neemt. 

Als je denkt aan eten en Bilbao, dan denk je automatisch aan Pintxos, oftewel Pincho. Een Pintxos is een kleine versnapering wat veelvuldig wordt gegeten in combinatie met een drankje. 

Een Pintxos (Pincho) is opgebouwd uit een klein stukje brood, met daarbovenop, vaak middels een prikker, van alles en nog wat, wat eetbaar en lekker is! De Pincho word belegd met alle soorten vlees, maar ook vis en als topping een olijf. 

De Pintxos is dus heel divers en word ook wel de tappas van het noorden genoemd. 

Verder zijn vis en schaaldieren een belangrijk element in de keuken (gerechten) van Bilbao, dus ook voor de Pintxos.

Idiazábal-kaas, waar de Basken ook ontzettend trots op zijn, is hun lokale kaas Idiazábal. Dit is een geperste ongepasteuriseerde kaas, gemaakt van geitenmelk. Deze kaassoort kun je het best omschrijven als een rijke rokerige smaak. 

Typische gerechten uit Bilbao

Bacalao al pil pil: dit is kabeljauw in pil pil saus (olijfoliesaus) in een aardewerken ovenschaal. 

Marmitako: dit is een tonijn stoofpot, met daar in tonijn, aardappelen, uien, paprika's en tomaten.

Lokale dranken van Bilbao en omstreken

Als je kijkt naar de lokale bevolking in bijvoorbeeld een barretje of restaurant, dan zul je zien dat het meest gedronken wijnsoort Txakoli is. Het is een zachte maar anderzijds ook een ietsjes zure witte wijn.

Houd je niet van (witte) wijn, maar liever van een biertje, dan is een zurito een mogelijke oplossing. Een zurito is een klein formaat biertje van 0,2 liter, maar daar is de prijs ook naar, ongeveer 1,50 euro. Een zurito is eigenlijk bedoeld om de populaire Pintxos te combineren met een geschikt glas bier.

Wanneer je van cider houd, dan is het Baskische drankje Sagardoa het proberen waard. Het drankje is gemaakt van gefermenteerde appelsap. 

Een ander van oudsher bekende Baskische drank is Patxaran. Dit is een likeur wat al sinds de middeleeuwen in Baskenland gedronken wordt. De Basken vertellen dat dit drankje goed is voor de spijsvertering. 

#5 Klimaat en het weer in Bilbao

Doordat Bilbao in het noorden van Spanje tegen de Atlantische oceaan ligt, (Golf van Biskaje) kent het een gematigd maritiem klimaat. Door de zee in combinatie met vaak een westenwind, kun je spreken van een zacht klimaat en wordt het er ook niet snel heet. 

Voor Spaanse begrippen kun je zeggen dat Bilbao milde zomers heeft, maar ook hartje zomer komen daar ook hittegolven voor. Gemiddeld genomen is het in de winter 10 graden en in de zomer 25. Uiteraard zitten daar in die periodes uitschieters, het kan dus ook tegen het vriespunt komen, of met wind vanuit land 35 graden.

In het kort gezegd is Bilbao geschikt om het gehele jaar te bezoeken.

#6 Hoe kom je in Bilbao van uit Nederland

Alle opties om vanuit Nederland naar Bilbao te reizen en terug zijn prima te doen. Heel simpel gezegd, met het vliegtuig, trein of met eigen vervoer.

Met het vliegtuig naar Bilbao

Wil je graag met het vliegtuig van uit Nederland naar Bilbao, dan is dit voor velen misschien wel de beste keus. Vanaf Schiphol Amsterdam is er meer daags in de week een vlucht naar "Aeropuerto de Bilbao" het vliegveld van Bilbao. 

Het vliegveld zelf ligt op ongeveer 9 kilometer van het noorden van de stad. Met andere woorden, hartje Bilbao met haar bezienswaardigheden is met de taxi, openbaar vervoer binnen no time bereikt. 

Liever niet met de taxi naar je bestemming in Bilbao, je kunt ook met de trein of bus, dit duurt gemiddeld een half uur.

Het voordeel, binnen 2 uur ben je van Schiphol in Bilbao. Het is goedkoper wanneer je met 1, 2 of misschien wel 3 personen gaat vliegen dan met eigen vervoer, Enig nadeel, wanneer je geen auto gaat huren zal je gebruik moeten maken van openbaar vervoer of taxi naar plaats bestemming. (bijv. hotel)

Met de auto naar Bilbao

Van uit het midden van het land, laten we zeggen de stad Utrecht naar Bilbao, is het ongeveer 1400 kilometer rijden. Zonder grote verkeersproblemen zal een directe trip met enkel een stop om te tanken, ongeveer 18 uur duren.

Maar aangezien een stedentrip een vakantie is, dan is het zo makkelijk om met eigen vervoer een tussenstop met hotel te boeken. Wanneer je dit op een bijzondere en mooie locatie doet is dit enkel een aanvulling op je reis. 

Ga je met meerdere mensen op reis naar Bilbao, dan kan eigen vervoer met 3 of 4 personen al goedkoper zijn dan met het vliegtuig of de trein. Daarnaast is het voordeel dat je meteen naar je plaats van bestemming kunt rijden. Geen auto hoeft te huren om eventueel buiten de stad te gaan kijken. 

Met de trein of bus naar Bilbao

Ook met de trein of bus naar Bilbao is zeker goed te doen. Directe verbindingen bestaan niet en je zult in der daad moeten overstappen, maar zelfs binnen Nederland kennen we dat. Overstappen met groepsvervoer bussen is ook een feit om in Bilbao te komen. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.